6 Tips til at undgå huller i tøjet, når du vasker tøj

05-04-2017

Der er ikke noget mere irriterende end, at tage sit dyrt købte tøj ud af vaskemaskinen for at konstatere, at der er kommet huller i tøjet. Som oftest er det slet ikke vaskemaskinen der er problemet, men i stedet måden hvorpå vaskemaskinen bliver anvendt, eller hvad og hvor meget tøj der bliver vasket i den.

Her giver vi dig tips til hvad det kan skyldes, og hvordan du kan undgå det!

 

1. For meget tøj i maskinenundefined

Den hyppigste årsag til hullerne i tøjet skyldes, at maskinen bliver overfyldt med tøj. Når maskinen bliver overfyldt, så presses tøjet ud mod kanten af gummipakningen omkring lågen og tromlen. Her bliver tøjet i løbet af vasken fanget, hvilket forårsager huller. Maskinens dør er bygget til at skubbe tøjet væk fra dette område, men hvis den er overfyldt, så er der ingen steder at skubbe tøjet hen.

Udover hullerne i tøjet, så forårsager det også ringere vaskeresultat og slider mere på vaskemaskinens komponenter, såsom lejere, tromlen og motoren.

Derfor, undgå overfyldning.

 

2. Tøjets kvalitet

En anden gængs årsag, er tøjets kvalitet. Ofte opstår de små huller i lette t-shirts og bluser, selvom alt andet i vasken ikke har lidt overlast. Det kan endda være svært at vide hvornår tøjet er lavet i en god kvalitet, for det hænger ikke altid sammen med prisen.

Vær derfor opmærksom på, at selv dyrt tøj kan være i en mindre god kvalitet, og sammenholdt med nedenstående årsag, nemlig anvendelse af det korrekte vaskeprogram, så kan det have konsekvenser for tøjet.

 

3. Det anvendte vaskeprogram

Det meste tøj er udstyret med en vaskeanvisning, som sikrer at du ved hvordan tøjet skal vaskes. De fleste forbrugere kigger dog ikke vaskeanvisningerne efter, og ved måske oven i købet slet ikke hvad symbolerne betyder.

Samtidigt, så anvender vi ofte kun 2-3 forskellige programmer på vaskemaskinen, så sandsynligheden for, at meget af vores tøj bliver vasket på et forkert program er meget stor.

undefined

Mange moderne tekstiler er meget modtagelige for skader, hvis de vaskes på forkerte programmer, da der i programmerne er forskel på intensiteten af vasken, længden af ​​vaskecyklussen og centrifugeringshastigheden, som alt sammen tilpasses ud fra hvilket stof der vaskes.

Vælger du derfor et spareprogram der er for langt og for hårdt ved det sarte tøj, så er du nærmest sikret skader på tøjet. Tøjet bliver bogstaveligt talt "slået" for længe i en moderne vaskemaskine, eftersom spareprogrammerne varer længere for at spare vand, hvorfor tøjet altså også belastes i længere tid.

Vær derfor ekstra opmærksom på, at anvende det korrekte program til dit tøj.

 

4. Forkert anvendelse af vaskemiddel

Forkert vaskemiddel i for dårlig kvalitet kan over længere tids brug skade fibrene i tøjet. Det gør tøjet mere skrøbeligt og øger altså risikoen for huller i tøjet.

Bruger du eksempelvis heller ikke specielt vaskemiddel til vask af uld og silke, altså vaskemiddel uden enzymer, så risikerer du ligeledes at ødelægge fibrene med skader til følge. 

 

5. Skader forårsaget af andet tøj

Vi ved alle, at det er bedst at vaske tøjet med vrangen ud og vi ved også, at det er bedst at lukke knapper og lynlåsen på tøjet når vi skal vaske, eller? - Det ved du i hvert fald nu.

Problemet er dog ofte, at vi ikke får det gjort og så er der altså risiko for at lynlås og andre elementer kan forårsage huller i det øvrige tøj der vaskes.

Til meget sart tøj som strik eller tøj med blonder kan du eventuelt tage en vaskepose i brug.

 

6. En sjette forklaring

undefinedEn sjette forklaring kan være at problemet opstår et helt andet sted end ved vaskemaskinen, nemlig når du foretager andre gøremål. Vær derfor opmærksom på, om hullet i tøjet kan være forårsaget af et bælte der river i tøjet, eller af en bordplade du har lænet dig op af osv.

Pointen bag de 6 tips er, at det yderst sjældent er vaskemaskinen der forårsager hullerne i tøjet, men til alt held er det ting vi selv kan ændre på i vores anvendelse af vaskemaskinen.

 

Skyldes hullerne i tøjet dog ikke nogle af ovenstående årsager, så kan der også være en teknisk fejl på din vaskemaskine, på enten dørbælgen eller tromlen. I så fald kan du bestille reservedele på www.cjdele.dk eller booke en servicetekniker her på siden.

Læs i øvrigt sidste uges tip; Vask dit beskidte tøj i koldt vand og spar på energien

Vi er Danmarks førende specialister på reparation af hårde hvidevarer.