Afkalkning af kaffemaskine

06-06-2019

Vores maskiner bliver fyldt med kalk pga. mængden af kalk i vores vand, hvilket vil forøge hvor regelmæssigt dine maskiner skal afkalkes. Dette er vigtigt især med elkedler og kaffemaskiner, da kalken kan hobe sig op og derved påvirke smagen.

Ikke alle produkter tåler eddikesyre

Afkalkning med eddike er en effektiv og god løsning, men ikke alle produkter kan tåle eddike. Derfor anbefaler vi hos CJ Hvidevareservice at tjekke brugsanvisningen, da aluminium ikke kan tåle eddikesyre.

Afkalkning med eddike er en effektiv og god løsning, men ikke alle produkter kan tåle eddike. Produkter som indeholder aluminium kan ikke tåle eddikesyre. Derfor anbefaler vi hos CJ Hvidevareservice, at tjekke brugsanvisningen, så du kan afkalke dine maskiner på den måde der virker bedst for netop din hvidevare.

I tilfælde at dit produkt ikke kan tåle eddike, kan du bruge citronsyre som alternativ. I tilfælde af du vil bruge citronsyre, anbefaler vi at følge trinene nedenfor. Ellers anbefaler vi at du følger anvisningerne fra producenten i brugsanvisningen.

Læs også: Spar penge og tid med citronsyre

kaffemaskine i højre forgrund og en kvinde i baggrunden som knuser kaffebønner

Afkalkning af kaffemaskine

At afkalke din kaffemaskine er ikke svært. Det du skal gøre er at sikre at din kaffemaskine er tømt for vand og kalkrester. Derefter fylder du en blanding af vand og eddike eller eddikesyre i din kaffemaskine. Ved brug af eddikesyre skal du bruge 1:4. Ved brug af normal eddike, skal blandingen være 1:1.

  • Lad afkalkningsblandingen løbe halvvejs igennem maskinen og lad den stå i 20 minutter
  • Lad resten af blandingen løbe igennem maskinen
  • Hæld blandingen fra
  • Skyld din maskine med 1-2 kander vand. Dette er for at fjerne eddikerester i kaffemaskinen.

Afkalkning af indbygningskaffemaskiner

Din espresso eller indbygningskaffemaskiner har også brug for en afkalkning. For at afkalke din espresso og indbygningsmaskine bliver vi nødt til at skille den ad. Dog er selve afkalkningsprocessen næsten den samme som kaffemaskinen. Vi anbefaler ligesom med kaffemaskinen at tjekke brugsanvisningen inden afkalkning.

  • Lav en blanding af eddike og vand og hæld det i vandbeholderen
  • Brug maskinen som ved normal brug. Dette vil få eddiken rundt i hele systemet.
  • Kør maskinen igen som ved normal brug, med normalt vand for at rense resterne af eddiken ud af maskinen.

Afkalkning af elkedel

Din elkedel kan afkalkes ved at fylde den ønskede mængde vand i kedlen og starte den. Du kan hælde eddiken i vandetnår det koger og elkedlen har slukket sig selv. Eddiken vil få vandet til at bruse, hvilket er hensigten. Lad vandet bruse i et stykke tid uden at tænde for elkedlen igen. Når der er gået noget tid, kan du nu tømme kedlen. Man kan eventuelt skrubbe den med vand og en børste. Vi anbefaler at koge noget vand efter afkalkningen for at fjerne resterne af eddike.

Ekstra tips

Det er en god ide at afkalke dine maskiner, da det kan påvirke smagen på kaffen. Efter 40-50 brygninger anbefaler vi at afkalke dine maskiner, da det kan oversættes til omtrent 2-3 uger. Kan du ikke smage forskel kan man godt afkalke maskinerne efter 2-3 måneder.


Læs også: Sådan kan du afkalke din opvaske og vaskemaskine

Vi er Danmarks førende specialister på reparation af hårde hvidevarer.