Sådan kan du formindske chancen for glaspest

26-06-2019

Vi har nok alle oplevet det frustrerende øjeblik, hvor man opdager, at ens glas har udviklet glaspest. Vidste du, at glaspest dannes ved opvask på 60 grader og derover? I denne artikel følger vi dig igennem hvordan du nemt kan formindske risikoen for, at dine glas danner glaspest.

Hvad er glaspest og hvad kan man gøre ved det?

Når glassene har glaspest, får de mikroskopiske huller og revner. Disse revner giver glassene en hvid eller mat farve. Glaspest er en kiselsyre, som er en kemisk process der allerede findes i glasset. Når glasset bliver varmet på en højere temperatur end de er lavet til at kunne præstere, vil kiselsyren reagere på temperaturen 60 grader og derover. Den dårlige nyhed er, at fordi der er tale om huller og revner, kan dine glas desværre ikke reddes. Den gode nyhed er at glaspest kan forebygges.

Forebyggelse af glaspest

  • Vask dine glas på temperaturen 55 grader og under. Vi anbefaler et program, der ikke varer lang tid.
  • Undgå at tørre hvis muligt, da det kan være hårdt imod dine glas.
  • Når opvaskemaskinen er færdig, skal du åbne lågen så hurtigt som muligt, så dampen kan slippe ud.
  • Vask altid de fine og sarte krystalglas af i hånden

Hvide pletter betyder ikke altid glaspest

Det er desværre ikke muligt at fjerne glaspesten i dine glas, hvis de først er ramt af glaspest. Men de hvide pletter kan også være andet end glaspest. Det kan skyldes et overforbrug af opvaskemiddel eller for meget salt i opvaskemaskinen, hvilket vil give glassene en form for kalkbelægning.

Læs evt. også: Sådan kan du afkalke din vaske- og opvaskemaskine

Fjern kalk fra dine glas

Kør en almindelig vask med de smittede glas med 2 teskefulde citronsyre i sæbekammeret. Det skulle gerne fjerne alle kalkbelægninger. Har du ikke opvaskemaskine, kan du bruge følgende metode:

  • Hvis der kun er enkelte steder af hvide belægninger, kan de nemt fjernes med 2 dl varmt vand med tilsat 2 spsk. fint salt.
  • Rør saltet ud i skålen med vand. Derefter dyb en svamp i blandingen og skrub på glasset.
  • Glasset skylles efter med rent vand og tørres grundigt i et viskestykke.
Vi er Danmarks førende specialister på reparation af hårde hvidevarer.