Vask dit beskidte tøj i koldt vand og spar på energien

31-03-2017

Det er en myte, at beskidt tøj kun bliver rigtigt rent, hvis det bliver vasket ved høj temperatur! Teknologiske fremskridt i både vaskemaskiner og vaskemidler muliggør rengøring af tøj i koldt vand, forklarer Henrik Justesen, hvidevareekspert ved CJ Hvidevareservice. Det er tilmed bedre for dit tøj, såvel som for miljøet, tilføjer han. Vi forklarer dig her hvordan det virker, og hvordan du kan bruge koldt vand for at få renere tøj.

Vasketips

Hvordan virker det?

Nye vaskemidler har enzymer med effektpåvirkning startende ved 20 grader. Hvis vaskevandet er alt for varmt, altså mere end 30 grader, så kan vaskemidlet rent faktisk risikere at opnå en lavere effekt.

De fleste vaskemidler på markedet har effekt i koldt vand, mens der dog også er udviklet specielle vaskemidler som i høj grad har effekt ved lave temperaturer. Nogle af de nyere vaskemaskiner har i dag en teknologi, som automatisk sikrer ved vask på kolde programmer, at tilføre en smule varmere vand for at opløse vaskemidlerne effektivt, og derfor er det altså ikke nødvendigt at vaske tøjet ved programmer på høje temperaturer.

Sådan fjerner du pletter og lugte

Koldt vand fungerer specielt godt på sarte stoffer og til tøj i mørke farver.undefined

Du bør tilmed altid bruge koldt vand til at fjerne proteinholdige pletter såsom blod eller sved. Hvis du anvender varmt vand til proteinholdige pletter så risikerer du, at pletterne sætter sig i stoffet. Derudover kan det varme vand krympe eller rynke stoffet forklarer Henrik.

Så hvad er hemmeligheden til, at rengøre svedigt træningstøj lavet af syntetisk materiale? Anvend forskyl.

Træningstøj har tendens til at holde på lugt, men hvis det får en omgang i vaskemaskinen, i en forskyl kort tid efter træningen, så kan det hjælpe med at fjerne lugten.

For meget snavset tøj, så foretag en forvask ved koldt vand og vask dem efterfølgende igen ved 60 grader eller højere. Derefter kan du skylle tøjet i koldt vand, så reducerer du rynkning af tøjet, sparer strøm og undgår pletterne.

Vask ved koldt vand nedbringer strømforbruget

Omkring 90% af strømmen som anvendes når der vaskes tøj bruges på at opvarme vandet, så du sparer altså både strøm og penge ved at vaske ved kolde temperaturer, siger Henrik Justesen.

Det eneste tidspunkt du rigtigt har behov for at vaske ved høje temperaturer er hvis for eksempel én i huset er syg og kan smitte, eller til rengøring af beskidte stofbleer. Mange nye vaskemaskiner har en steriliserende cyklus, der hæver vandtemperaturen højt nok og længe nok, til at dræbe bakterier.

Det er altså tid til at skrotte misforståelsen om, at kun varmt vand kan rengøre dit tøj.

Vi er Danmarks førende specialister på reparation af hårde hvidevarer.