Disse 10 ting må du aldrig vaske i opvaskemaskinen

03/08/2018

Undrer du dig over hvorfor der opstår rust når du putter bestemte ting i opvaskemaskinen? Eller dine håndtag lavet af f.eks. træ eller ben bliver matte? I denne artikel vil du finde ud af 10 ting du aldrig må vaske i opvaskemaskinen.

1. Krystalglas

Vi alle kender til, hvor besværende det kan være når vores glas udvikler glaspest. Men udviklingen af glaspest kan undgås ved at vælge at vaske glassene i hånden. Dette skyldes, at den høje temperatur i vandet i opvaskemaskinen, kan få glassene til at udvikle glaspest hvis glassene er i kontakt med vandet over længere tid.

2 krystalglas som står over for hinanden med glaspest på en hvid baggrund

 2. Træservice

Køkkenredskaber af træ, såsom grydeskeer og bestik bliver hurtigt mat og blegt ved vask i opvaskemaskinen. Derfor anbefales det at vaske sine træservice i hånden.

 3. Køkkenknive

Dine køkkenknive bliver sløve ved at blive vasket i opvaskemaskinen og samtidigt øges chancen for rust. Det skyldes, at knivene ved berøring med kurvene i opvaskemaskinen risikerer at lave hul i overfladebelægningen og derved blotte jernet som kurven er produceret i, med flyve-rust til følge. Derfor er det en god idé, at vaske dem i hånden i stedet. Du kan også mindske chancen for at dine knive bliver sløve, ved at have dine knive på en knivmagnet på væggen, eller have knivene i en knivblok. 

6 knive ligger på et træskærebræt med en knivsliber som ligger på tværs af alle knivene

 4. Køkkengrej med lim eller klæbelige mærkater

Du har fundet dig noget nyt køkkengrej, og vælger at putte dem i opvaskemaskinen, og opdager til din rædsel at din opvaskemaskine er gået i stykker. Dette kan undgås hvis du fjerner de mærkater på dit nye køkkengrej, da limen fra mærkaterne vil kunne stoppe filteret i opvaskemaskinen, og derved ødelægge den. 

 5. Samling af dekoreret service

Dekoreret service eller service som har guldkant, anbefales at vaskes i hånden, da den høje temperatur fra vandet i opvaskemaskinen kan få glasuren til at krakelere. Der findes dog kongeligt porcelæn der godt kan holde til en tur i opvaskemaskinen, fordi dekorationen er malet under glasuren. Vær derfor opmærksom på om dit porcelæn kan tåle turen i opvaskemaskinen. Hvis du er i tvivl anbefaler vi, at du vasker dit porcelæn i hånden.

 6. Service af sølv og ikke-rustfrit stål

Det kommer nok ikke bag på dig, men service der ikke er af rustfrit stål kan sprede rust til andet service, og vil også påvirke selve opvaskemaskinen. Dog er sølvtøj en undtagelse, men sølvtøj anbefales at de bliver vasket separat.

 7. Husdyrenes madskåle

Temperaturerne i din opvaskemaskine er ikke nok til at desinficere dine kæledyrs madskåle. Dette gælder også for almindelig håndvask. I stedet bør du først skylde madskålen og derefter give den en almindelig håndvask.

to træ madskåle hundemadskåle kattemadsskåle

 8. Service af kobber

Kobber kan blive let misfarvet i opvaskemaskinen. I stedet bør kobberservicet blive vasket med en blød børste og en smule opvaskemiddel. Pletter kan fjernes med citronsyre.

 9. Service med ben håndtag

Dit service med ben håndtag bliver mat og ætset, når de har været i opvaskemaskinen et par gange. Derfor er det bedste at vaske det i hånden, lige meget hvor ofte du bruger det.

 10. Service af aluminium

Visse aluminium-service kan ikke tåle en vask i opvaskemaskinen. Aluminium bliver nemt mat og kan afgive rust i maskinen. Dette kan resultere I at rusten kan sætte sig som flyverust på dine rustfri produkter. Derfor anbefales det at man skal holde øje med hvilke redskaber der kan tåle en vask eller ej.

Læs også: 10 ting du måske ikke vidste du kunne vaske i din opvaskemaskine

Vi er Danmarks førende specialister på reparation af hårde hvidevarer.